matematykaszkolna.pl
Ostrosłupy mariu: Mam pytanie − gdzie znajduje się wysokość ostrosłupów, których podstawą jest trójkąt prostokątny? Czy mógłby mi to ktoś jakoś logicznie wyjaśnić i opisać? Z góry dziękuję za pomoc emotka
17 gru 17:57
Jerzy: To krawędź wychodząca z wierzchołka kąta prostego.
17 gru 18:03
Mila: Różnie może być. Trzeba to wyczytać w treści zadania.
17 gru 18:12
mariu: Miałem zadanie, w którym każda z krawędzi bocznych ostrosłupa tworzyła z płaszczyzną kąt alfa. Przeciwprostokątna miała długość 2c, a kąt ostry trójkąta wynosił gamma. Miałem wyznaczyć objętość ostrosłupa. Zadanie już mi wyszło(wysokość była środkiem przeciwprostokątnej o co już samo się prosiło te 2c ), ale myślałem, że rządzą tym jakieś prawa o których nie wiem emotka
17 gru 18:33
Mila: 1) Jeżeli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa tworzą taki sam kąt z płaszczyzną podstawy, to spodek wysokości ostrosłupa leży w środku okręgu opisanego na podstawie. Środek okręgu opisanego na Δprostokątnym leży w środku przeciwprostokątnej. 2) Jeżeli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa mają taką samą długość to spodek wysokości ostrosłupa leży w środku okręgu wpisanego w podstawę. 3) Jeżeli wszystkie ściany boczne ostrosłupa są nachylone pod takim samym kątem do płaszczyzny podstawy, to spodek wysokości ostrosłupa leży w środku okręgu wpisanego w podstawę.
17 gru 20:34
mariu: Ok, dziękuję bardzo emotka
17 gru 22:44
Mila: emotka Miło, że popatrzyłeś, myślałam , że niepotrzebnie pisałam.
17 gru 23:00
mariu: Nieee spokojnie, to co napisałeś na pewno mi się przyda emotka
18 gru 17:10