Hania
Hania: Hejka, Potrzebuję wyznaczyć x z takiego zadania
0 = 100 + 1001+x + 100(1+x)2 + 100(1+x)3 + 100(1+x)4 + 100(1+x)5
17 gru 17:52
Omikron:
Podziel przez 100, pomnóż przez (x−1)5
Wychodzi że x=−2 jest rozwiązaniem. Jest to jedyne rozwiązanie bo pochodna prawej strony jest
zawsze dodatnia.
Nie obliczyłem tego tylko zastanowiłem się co może być rozwiązaniem i myślę że o to tu chodzi,
bo przekształcenia byłyby naprawdę skomplikowane.
17 gru 18:26
Mila:
Suma wyrazów c. g
a
1=100
x≠−1
1−q
6=0
q
6=1
q=−1
x+1=−1
x=−2
====
17 gru 18:54
Omikron: Oczywiście rozwiązanie Mili znacznie lepsze
17 gru 19:05