Z niewiadomą .
Patuś : Na film przyszło kilkadziesiąt osób, a których dokładnie połowę stanowiły kobiety. Chwilę po
rozpoczęciu projekcji weszła jeszcze jedna pani i wtedy stanowiły one, po zaokrągleniu do
części dziesiątych, 51,3 % widzów. Ile osób przyszło na ten film ?
13 sty 15:06
b.: na początku n pań i n panów,
potem n+1 pań, czyli panie stanowiły wtedy
| | n+1 | | n+12+12 | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| = |
| + |
| |
| | 2n+1 | | 2n+1 | | 2 | | 4n+2 | |
i z zadania mamy, że
a stąd
czyli n ≈ 18,75
no i teraz chyba najlepiej metodą prób i błędów sprawdzić, dla jakich n w pobliżu 18,75 równość
przybliżona (*) zachodzi z zadaną dokładnością (przypuszczalnie dla n=19, ale może też dla
n=18 lub 20 lub 17...? −− rozwiązań może być kilka)
13 sty 15:47
b.: [stokrotka]
13 sty 15:47