dany jest ciąg geometryczny (an) w którym a1=12 q=3. Oblicz iloczyn wszystkich w
monisiaczek: dany jest ciąg geometryczny (an) w którym a1=12 q=3. Oblicz iloczyn wszystkich wyrazów tego
ciągu od piątego do piętnastego włącznie
17 gru 16:23
monisiaczek: Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny. Suma tych liczb jest równa 62, a suma ich logarytmów
dziesiętnych jest równa 3. Wyznacz te liczby
17 gru 16:25
monisiaczek: Wykaż, że jeżeli trzy różne liczby a,b,c tworzą (w podanej kolejności) ciąg geometryczny i
liczby 2a, 4b i 8c również tworzą (w podanej kolejności) ciąg geometryczny, to b=3c i a=9c
17 gru 16:28
Jack:
1 .
a
1 = 12
q = 3
| | 1−qn | |
wzor na sume Sn = a1 * |
| |
| | 1−q | |
Ja bym to zrobil w ten sposob
Suma od piatego do pietnastego to
S
15 − S
4
zatem
zatem ....
2 .
{a + b + c = 62
{b
2 = ac (z wlasnosci ciagu geometr.)
{loga+logb+logc = log(a*b*c) = 3
podstawiajac drugie rownanie do trzeciego
log(b
3) = 3 stad mamy 10
3 = b
3 czyli b=10
teraz mamy 2 rownania
{a+c = 52
{a*c = 100
rozwiaz.
17 gru 17:28
Jack:
3.
a , b , c (w podanej kolejnosci geometr.)
czyli b2 = a*c
liczby
2a, 4b, 8c czyli 2a, 22b , 23c tez tworza geometr.
zatem
(22b)2 = 2a * 23c
czyli
24b = 2a+3c
czyli 4b = a+3c
stad uklad rownan
{b2 = ac
{4b = a+c
rozwiaz
17 gru 17:31
Eta:
1/ iloczyn ..........a nie suma !
17 gru 18:33
Jack: faktycznie,
Eta, poprawka co do
1.
Dany jest ciąg geometryczny (an) w którym a1=12 q=3.
Oblicz iloczyn wszystkich wyrazów tego ciągu od piątego do piętnastego włącznie.
Skoro to ciag geometr. no to
a
5 = a
1 * q
4
a
6 = a
1 * q
5
a
7 = a
1 * q
6
...
a
15 = a
1 * q
14
zatem iloczyn
a
5 * a
6 * a
7 * ... * a
14 * a
15 =
= a
11+1+...+1 * q
4+5+6+7+...+14
Suma od 4 do 14 :
zatem
tamten iloczyn = a
111 * q
99
17 gru 19:08