matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji wykładniczej.
Mirosław:
Eloszka
Jak to rozwiązać: lim (cos(1/x))
x
x→
∞
17 gru 16:19
Jerzy:
Spróbuj regułą H.
17 gru 16:21
Adamm:
(cos(1/x))
x
=(1+(cos(1/x)−1))
[1/(cos(1/x)−1)](cos(1/x)−1)*x
−2sin
2
(1/(2x))
sin(1/(2x))
(cos(1/x)−1)*x =
=
*(−sin(1/(2x))) →0
1/x
1/(2x)
(cos(1/x))
x
→e
0
17 gru 16:27
Adamm:
zero reguły Hospitala z mojej strony, same elementarne granice takie jak
1
lim
n→
∞
(1+
)
a
n
= e
a
n
sinx
dla a
n
→±
∞
oraz lim
x→0
= 1
x
jak również lim
n→
∞
a
n
b
n
= a
b
dla a
n
→a, b
n
→b
17 gru 16:29
Mirosław:
Dziękuje
17 gru 16:32