Prawdpodobieństwo i kombinatoryka
Ilona: Cześć, mam problem z takim zadaniem. Kombinatoryka + prawdopodobieństwo.
W urnie jest 10 kul, każda oznaczona inną cyfrą od 0 do 9 włącznie. Z tej urny wylosowano bez
zwracania 3 kule.
Obliczyć prawdopodobieństwa, że wśród wylosowanych cyfr
(a) jest jedynka i dwójka
(b) nie ma dziewiątki
(c) są dokładnie dwie liczby nieparzyste
(d) są same liczby nieparzyste
(e) nie ma szóstki ani ósemki
(f) suma cyfr jest równa 7
Wśród tych zdarzeń wskazać dwie pary zdarzeń rozłącznych oraz parę zdarzeń takich, że jedno
zawiera się w drugim
17 gru 14:14
wmboczek: rozłączne ad i cd
f zawiera się w b
a) przyjmuję model kolejnością
Ω=10*9*8
A=8*6
b) B=9*8*7
...
17 gru 21:17
Mila:
II sposób
Nie uwzględniam kolejności:
a)
b)
c)
| | | |
|C|= | *5=10*5=50 losuję dwie cyfry ze zbioru {1,3,5,7,9} i jedną ze zbioru {0,2,4,6,8} |
| | |
d)same cyfry nieparzyste
e) nie ma szóstki ani ósemki
{0,1,2,3,4,5,7,9,}
f)suma cyfr jest równa 7.
Musisz rozważyć możliwe sumy ( nie uwzględniasz konsekwentnie kolejności)
(Tu lepiej liczyłoby się wg modelu kolegi
wmboczka )
No cóż trzeba wypisać:
0+1+6=7
0+2+5=7
0+3+4=7
1+2+4=7
|F|=4 ? może coś zgubiłam?
17 gru 22:58