Rozwiaz nierowność
gff: Rozwiązałem dwa przykłady nierówności i chciałbym wiedzieć czy dobrze to wykonałem.
1 przykład
x(4−x)>0
x=0 x=4
2 przykład
x(2+x)>0
x=0 x=−2
17 gru 13:57
Eta:

Rozwiązałeś równania ! a nie nierówności !
1/ x(4−x)>0 ⇒
x∊(0,4)
2/ x(2+x)>0 ⇒
x∊(−∞, −2) U (0,∞)
17 gru 15:32
gff: Mam jeszcze problem z tym wielomianem, a muszę go rozłożyć na czynniki.
4x5 − 2x4 + 6x2=
=x2(4x3 − 2x2 + 4x2+ 2x2)
Mam problem z 4x3 nie wiem co mogę z nim zrobić.
17 gru 20:47
5-latek: = 4x5−2x4+6x2= x2(4x3−2x2+6)
teraz 4x3−2x2+6 szukaj pierwiastkow wsrod dzielnikow wyrzu wolnego lub szukaj pierwiastkow
wymiernych
17 gru 20:52
gff: 4x5−2x4+6x2= x2(4x3−2x2+6) =
x2(3x3+x3−2x2+6)=
x2(x3(3+x)2(x2−3))
Doszedłem do tego momentu ale najwidoczniej nie tędy droga.
18 gru 15:56
5-latek: no nie tedy
x2−3= (x+√3)(x−√3) nie wyciagniesz z tego wspolnego czynnika bo masz x+3 a nie x+√3
18 gru 15:59
Alky: Przede wszsytkim po wymnożeniu tego wszystkiego wychodzi x
7 a wychodziliśmy z x
5
18 gru 16:01
Alky: 2x2(x + 1)(2 x2 − 3 x + 3)
W głowie możesz nawet poszukać wśród takich liczb jak 1 −1 −2 2 etc bo zajmuje to 20 sec a w
większości przypadkó sięsprawdza .
18 gru 16:06
5-latek: 4x3−2x2+6
dzielniki wyrazu wolnego to ±1 ±2 ±3 ±6
No to jedziemy
W(1)= 4*13−2*12+6= 8≠0
w(−1)= 4*(−1)3−2*(−1)2+6= −4−2+6= 0
jest
to teraz (4x3−2x2+6) : (x+1)
18 gru 16:07
gff: Po dzieleniu wielomianów wyszło:
4x2−6x+6
delta −28 czyli delta < 0 ,więc równanie nie ma rozwiązań
To jak mam zapisać w takim przypadku dla całego równania?
x=0?
18 gru 21:46