matematykaszkolna.pl
różniczkowe Benny: x''−x'=e2t1−e2t Równanie jednorodne x=C1+C2et Rozwiązania ogólnego szukam metodą uzmiennienia stałej Dostaje układ
C1'+C2'et=0 
C2'et=e2t1−e2t
I wychodzi mi inaczej niż podaje wolfram.
17 gru 12:56
jc: x'' − x' = e2t 1−e2t
 1 
x' − x = −

(1 − e2t)3/2 + C
 3 
I masz równanie pierwszego rzędu . . .
17 gru 13:39
Benny: No ok, ale czemu moim sposobem coś nie pyka?
17 gru 13:47
jc: C1' = − e2t(1 − e2t)1/2 C1 = (1/3) (1 − e2t)3/2 C2' = et (1 − e2t)1/2 C2 = (1/2) et (1 − e2t)1/2 + (1/2) arcsin et Sprawdź lepiej, chyba coś pomyliłem.
17 gru 14:01
Mariusz: C2'=et1−e2t
 −2e2tet 
C2=et1−e2t−∫

dt
 21−e2t 
 (1−e2t)et−et 
C2=et1−e2t−∫

dt
 1−e2t 
 et 
C2=et1−e2t−∫et1−e2t+∫

dt
 1−e2t 
 et 
2C2=et1−e2t+∫

dt
 1−e2t 
 1 
C2=

(et1−e2t+arcsin(et))
 2 
C1'=−e2t1−e2t u2=1−e2t 2udu=−2e2tdt udu=−e2tdt
 1 
∫u2du=

u3
 3 
1 

(1−e2t)1−e2t
3 
 1 
C1(t)=

(1−e2t)1−e2t
 3 
 1 
C2(t)=

(et1−e2t+arcsin(et))
 2 
17 gru 14:42
piotr: x''−x'=e2t1−e2t v=x' v'−v=e2t1−e2t / /et v' e−t − v e−t = et1−e2t (v e−t)' = et1−e2t v e−t = ∫ et1−e2t dt
 1 
v e−t =

(asin(et) + et −e2t+1) + c1
 2 
 1 
v =

et((asin(et) + et −e2t+1) + c1)
 2 
 1 
x(t) = ∫

et((asin(et) + et −e2t+1) + c1) dt
 2 
 1 1 
x(t) =

[ et asin(et)+

−e2t+1 ( e2t + 2 )+2c1 et ] + c2
 2 3 
17 gru 14:50
Mariusz: piotr o tym to już jc pisał Benny chciał uzmiennić stałe
17 gru 14:58
Benny: Dokładnie tak. Mariusz sprawdź czy wynik zgadza się z wolframem, bo coś chyba nie bardzo.
17 gru 15:01
Mariusz: Gdy rozwiniemy to co otrzymaliśmy z uzmienniania stałych to okaże się że dostaliśmy to samo co podaje Wolfram
17 gru 15:57