różniczkowe
Benny: x''−x'=e
2t√1−e2t
Równanie jednorodne x=C
1+C
2e
t
Rozwiązania ogólnego szukam metodą uzmiennienia stałej
Dostaje układ
| ⎧ | C1'+C2'et=0 | |
| ⎩ | C2'et=e2t√1−e2t |
|
I wychodzi mi inaczej niż podaje wolfram.
17 gru 12:56
jc:
x'' − x' = e
2t √1−e2t
| | 1 | |
x' − x = − |
| (1 − e2t)3/2 + C |
| | 3 | |
I masz równanie pierwszego rzędu . . .
17 gru 13:39
Benny: No ok, ale czemu moim sposobem coś nie pyka?
17 gru 13:47
jc:
C1' = − e2t(1 − e2t)1/2
C1 = (1/3) (1 − e2t)3/2
C2' = et (1 − e2t)1/2
C2 = (1/2) et (1 − e2t)1/2 + (1/2) arcsin et
Sprawdź lepiej, chyba coś pomyliłem.
17 gru 14:01
Mariusz:
C
2'=e
t√1−e2t
| | −2e2tet | |
C2=et√1−e2t−∫ |
| dt |
| | 2√1−e2t | |
| | (1−e2t)et−et | |
C2=et√1−e2t−∫ |
| dt |
| | √1−e2t | |
| | et | |
C2=et√1−e2t−∫et√1−e2t+∫ |
| dt |
| | √1−e2t | |
| | et | |
2C2=et√1−e2t+∫ |
| dt |
| | √1−e2t | |
| | 1 | |
C2= |
| (et√1−e2t+arcsin(et)) |
| | 2 | |
C
1'=−e
2t√1−e2t
u
2=1−e
2t
2udu=−2e
2tdt
udu=−e
2tdt
| | 1 | |
C2(t)= |
| (et√1−e2t+arcsin(et)) |
| | 2 | |
17 gru 14:42
piotr: x''−x'=e
2t√1−e2t
v=x'
v'−v=e
2t√1−e2t / /e
t
v' e
−t − v e
−t = e
t√1−e2t
(v e
−t)' = e
t√1−e2t
v e
−t = ∫ e
t√1−e2t dt
| | 1 | |
v e−t = |
| (asin(et) + et √−e2t+1) + c1 |
| | 2 | |
| | 1 | |
v = |
| et((asin(et) + et √−e2t+1) + c1) |
| | 2 | |
| | 1 | |
x(t) = ∫ |
| et((asin(et) + et √−e2t+1) + c1) dt |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
x(t) = |
| [ et asin(et)+ |
| √−e2t+1 ( e2t + 2 )+2c1 et ] + c2 |
| | 2 | | 3 | |
17 gru 14:50
Mariusz:
piotr o tym to już jc pisał
Benny chciał uzmiennić stałe
17 gru 14:58
Benny: Dokładnie tak.
Mariusz sprawdź czy wynik zgadza się z wolframem, bo coś chyba nie bardzo.
17 gru 15:01
Mariusz:
Gdy rozwiniemy to co otrzymaliśmy z uzmienniania stałych to okaże się że dostaliśmy to samo
co podaje Wolfram
17 gru 15:57