Problem z całką
Boguś: Mam problem z całką x
2 * arctgx / 1 + x
2, podstawiam za arctgx = t, i wszystko ładnie
pięknie, tylko jak próbuję wyznaczyc x
2 to wychodzą dziwne rzeczy. Naprowadzicie jakoś?
17 gru 12:49
jc: Na pewno tak? Nie zabrakło nawiasów?
17 gru 13:41
Boguś: Nie rozumiem chyba
17 gru 13:54
jc: Skoro nie brakuje nawiasów...
∫ (x
2 arctg x + x
2) dx = ∫ x
2 arctg x dx + ∫ x
2 dx
∫ x
2 dx = x
3 /3
| | x3 | |
∫ x2 arctg x dx = (1/3) ∫ (x3)' arctg x dx = (1/3) x3 arctg x − (1/3) ∫ |
| dx |
| | 1+x2 | |
| | x3 | | x(x2+1) − x | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = x2 /2 − (1/2) ln (1+x2) |
| | 1+x2 | | x2+1 | |
Dalej łatwo złożyć wynik.
17 gru 14:07
Boguś: To chyba wiem o jakie nawiasy Ci chodziło: ∫ (x2 * arctgx) / (1 + x2) dx
17 gru 14:11
jc: Lekceważenie nawiasów dużo częściej prowadzi do ndst, niż nieumiejętność calkowania
(to przecież tylko jeden z tematów).
Twoja całka = ∫ (1+x2 − 1) atan x /(1+x2) dx =
∫ atan x dx − ∫ atan x / (1+x2) dx
∫ atan x dx = x atan x − (1/2) ln (1+x2)
∫ atan x / (1+x2) dx = (1/2) (atan x)2
Twoja całka = x atan x − (1/2) ln (1+x2) − (1/2) (atan x)2
17 gru 14:28
Boguś: Dzięki wielkie!
17 gru 14:31