Pochodna funkcji złożonej
Michał: (cosxctgx)' = (cosxctgx)' * (− ln(cosx)sin2x − ctgxsinxx).
Czy jest to wynik prawidłowy?
17 gru 11:11
Jerzy:
Nie...drugi człon w nawiasie błędny.
17 gru 11:29
Jerzy:
| | −sinx | |
(ln(cosx)' = |
| = − tgx |
| | cosx | |
17 gru 11:32
Michał: A mam, to powinno być − ctgxsinxcosx ?
17 gru 11:32
Jerzy:
Jeszcze uprość.
17 gru 11:33
Michał: To nie wychodzi −1 po prostu?
17 gru 11:35
Jerzy:
Wychodzi
17 gru 11:38
Michał: czyli całość wychodzi : cosxctgx *(tgxsin2 x − 1)
17 gru 11:51
Michał: Dziękuje bardzo za pomoc
17 gru 11:51
Michał: przepraszam pierwszy człon nawiasu to −lncosxsin2x
17 gru 11:56
Jerzy:
Zgubiłeś jeden minus.
17 gru 11:56
Jerzy:
No właśnie

.... wyłącz go przed całość pochodnej.
17 gru 11:58
Michał: w którym miejscu?
17 gru 12:00
Michał: a ok, dzięki.
17 gru 12:00