Przystawanie trojkatow
5-latek:

Udowodnij ze w trojkacie rownoramiennym dwusieczne katow przy podstawie sa sobie rowne w
W trojkacie rownoramiennym katy przy podstawie sa rowne
czyli mamy kat CAB= katowi CBA
dwusieczna dzieli kat na dwie rowne czesci
wiec kąt DAB = katowi EBA
Troikąty ABE i DAB maja wspolny bok AB
czli jedn bok i kąt mam
Brakuje albo boku albo kąta
17 gru 11:05
Rafal: Ja widzę dwa kąty...
17 gru 11:09
Rafal: ... jeden o mierze α i drugi o mierze 2α.
17 gru 11:13
Rafal: Czy już jasne?
17 gru 11:16
5-latek: Przepraszam ze tak pozno odpisuje ale robilem porzadki w domu .
Powiem szczerze ze nie bardzo .
17 gru 12:20
5-latek: Mysle tak
trojkat CAD i CBE maja rowne kąty α i rowne boki CA i CB
teraz czy moge napisac ze z rownosci katow AD= BE?
17 gru 12:24
Omikron: Mają jeszcze kąt C wspólny i z wł. trójkąta rownoramiennego |Ac|=|BC|
W takim razie trójkąty są przystające (własność KBK)
17 gru 12:29
5-latek: Witaj i dzieki
17 gru 12:32
Omikron:
17 gru 12:35