liczby zespolone wykres
Krzysztof: Witam, jak narysować na płaszczyźnie zespolonej coś takiego:
12 < |2z| < 4 oraz
12 < |iz| < 4 ?
Bardzo proszę o pomoc
17 gru 09:43
Janek191:

0,5 < I 2 z I < 4 / : 2
0,25 < I z I < 2
0,25 <
√ x2 + y2 < 2
| | 1 | |
To będzie pewnie pierścień bez brzegu ( bez okręgów) o r1 = |
| i r2 = 4 |
| | 16 | |
17 gru 10:16
Krzysztof: Dzięki bardzo, prosiłbym jeszcze o ten 2 przykład, bo tu nie wiem kompletnie co zrobić z tym
imaginary unit
17 gru 10:18
Janek191:
z = x + y i
i* z = i*( x + y i ) = i x + y i2 = − y + i x
I i z I = √(−y)2 + x2 = √x2 + y2
i2 = − 1
17 gru 10:22
Krzysztof: Czyli środek tego okręgu jest w pkcie (0,0) ?
17 gru 10:26
Janek191:
Pierścień bez brzegu
======================
Uwaga − w I zadaniu jest pomyłka

Powinno być :
Rysunek jest ok

( tylko zamiast 4 powinna być 2 )>
17 gru 10:32
Adamm: |iz|=|z|
17 gru 13:43