Optyka - proszę o pomoc
ryszard: Długość fali e−m w szkle wynosi λ=600 nm, a energia fotonów E=1,25 eV. Oblicz prędkość fali w
szkle, współczynnik załamania szkła oraz pęd fotonów tej fali.
16 gru 22:05
Jack:
E = h*f (h − stala Plancka)
przy czym 1,25eV = 1,25 * 1,602 * 10
−19J
stad znajdujemy f
nastepnie
| | v | |
λ = |
| zatem v = λ * f (tu znajdujemy v czyli predkosc) |
| | f | |
| | c | |
n = |
| (wspolczynnik zalamiania) |
| | v | |
c − predkosc swiatla = 3*10
8m/s
Jezeli czegos nie pomylilem to powinno byc git.
16 gru 22:21
ryszard: Nie rozumiem skąd bierze się ten zapis 1,25eV = 1,25 * 1,602 * 10−19J, mógłbym prosić o
rozjaśnienie?
16 gru 22:28
Jack:
1eV (jeden elektronowolt) to inaczej 1,602*10−19 J (dżula)
16 gru 22:29
16 gru 22:30
ryszard: a nie, w sumie kumam 1eV to jest elektronowolt.
16 gru 22:30
ryszard: O Kurcze, ale liczby kosmiczne wychodzą.
16 gru 22:31
Jack: w fizyce to nic nowego
16 gru 22:31
Jack:
+ druga opcja, ze zle to zadanie zrobilem ;
16 gru 22:32
ryszard: a w tym zadaniu tę stałą planca lepiej zostawić w postaci h = 6,626 0693 (11) × 10−34 J·s czy
4,135 667 443 (35) ×10−15 eV·s
16 gru 22:37
Jack: ja bym wszystko na J zamienial...
czyli
h ≈ 6,63*10−34Js
16 gru 22:43
ryszard: dzięki za pomoc
16 gru 22:49
ryszard: a jak się ten wzór fachowo nazywa?
E = h*f
16 gru 22:57
dobra wartość: a ja bym to w elektronowoltach wyliczał, bo po to one właśnie są
rysiu polecam poczytaj trochę podręcznik zanim zaczniesz rozklejać po wszystkich forach te
swoje posty wymagające li tylko podstawienia dwóch liczb do jednego wzoru i użycia kalkulatora
to jest wzór Plancka
17 gru 10:14