matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
mm:
lim (x
(
1/3) − 1) / (x
(
1/4) − 1) x−>1 Jak policzyć tą granicę?
16 gru 21:43
Adamm:
x=t
12
x
1/3
−1
t
4
−1
t
3
+t
2
+t+1
lim
x→1
=lim
t→1
= lim
t→1
x
1/4
−1
t
3
−1
t
2
+t+1
=
4
=
3
16 gru 21:46
mm:
Sprytne, dzięki c:
16 gru 21:49