Objetość
Mati: 5. Manometr zamocowany na butli o objętości V=10 l
zawierającej tlen wskazuje ciśnienie p=8.3·106 N/m2 przy temperaturze t1=7 0C.
Wskutek nieszczelności zaworu gaz ulatnia się i po pewnym czasie manometr pokazuje takie samo
ciśnienie, ale przy temperaturze t2=47 0C.
Jaka ilość gazu ulotniła się w ciągu tego czasu?
Proszę o wytłumaczenie bo miałem 4 lata przerwy.
Mam nadzieję ze takie zadanie troche z fizyki tez mogę ty zamieścić
Dzieki
16 gru 21:14
Mati: p=8.3*106 N/m2
16 gru 21:16