paRametr m
marny: Znajdź te wartości parametru m, dla których funkcja f (x) = x2 + mx + 9 ma dwa miejsca zerowe
większe od 2.
Narazie mam tyle Δ > 0
z tego wychodzi, że m należy do przedziału (−∞ ; −6) i (6 ; +∞)
16 gru 21:12
16 gru 21:20
marny: Dlaczego f (2) > 0 musi być? wytłumaczyłby ktoś?
Dzięki Jack
16 gru 21:30
Jack:

jak wiesz wierzcholek musi byc za dwojka
teraz skoro ma dwa miejsca zerowe wieksze od 2, tzn. ze te miejsce zerowe po lewej
musi byc z prawej strony dwojki wiec (patrz rys. 1) − on nie spelnia zalozen
natomiast rys.2 spelnia
zeby te miejsce zerowe po lewej bylo wieksze od 2 to wykres w tym punkcie musi byc
nad osia OX. czyli f(2) > 0
16 gru 21:35
Ajtek:
Czerwona: y=x
2−5x+4
Niebieska: y=x
2−6,5x+10
Zielona prosta x=2
Juz jest jasne
16 gru 21:38
marny: Tak, już zrozumiałem

Dzięki panowie za te rysunki
16 gru 23:14
5-latek: Panowie piszsemy z duzej litery (przez szacunek .
16 gru 23:16
Janek191:
17 gru 10:24
tomek:

a taki wykres?
17 gru 12:08