równanie
wartość: |2x2−3|−|x2−1|=2
Rozwiąż
16 gru 19:54
Jack: przedzialy i jedziem
16 gru 20:04
===:
nie za dużo tych przedziałów
16 gru 20:10
relaa:
Chyba, że tak zrobić.
|2x
2 − 3| − |x
2 − 1| = 2
|2x
2 − 3| = |x
2 − 1| + 2
2x
2 − 3 = |x
2 − 1| + 2 ∨ 2x
2 − 3 = −|x
2 − 1| − 2
|x
2 − 1| = 2x
2 − 5 ∨ |x
2 − 1| = 1 − 2x
2
Dla x ∊ (−1 ; 1)
−(x
2 − 1) = 2x
2 − 5 ∨ −(x
2 − 1) = 1 − 2x
2
x
2 = 2 ∨ x
2 = 0
x = ±
√2 ∨ x = 0 ⇒ x = 0
dla x ∊ (−
∞ ; −1] ∪ [1 ;
∞)
x
2 − 1 = 2x
2 − 5 ∨ x
2 − 1 = 1 − 2x
2
| | √2 | |
x = ±2 ∨ x = ± |
| ⇒ x = ±2 |
| | √3 | |
x ∊ {−2 ; 0 ; 2}
16 gru 20:11
wartość: Ojeju, nie mam pojęcia co Tu się stało nawet, ale wyniki poprawne
16 gru 20:16
Jack:
|x| = |y|
x = − |y| lub x = |y|
wiec
|x| = |y| + a
x = −(|y|+a) lub x = |y|+a
x = −|y| − a lub x = |y|+a
i potem analogicznie
16 gru 20:21
yht:
to nic trudnego
wyznaczasz jedną wartość bezwzględną, np. |2x2−3|
|2x2−3| = |x2−1|+2
za prawą stronę równania podstawiasz t, czyli |x2−1|+2 = t
|2x2−3| = t
rozbijasz wart bezwzgl na zasadzie że jeśli |coś|=2 to coś=2 lub coś=−2
2x2−3=t ∨ 2x2−3=−t
wracasz do poprzedniej zmiennej
2x2−3=|x2−1|+2 ∨ 2x2−3=−(|x2−1|+2)
2x2−3−2=|x2−1| ∨ 2x2−3=−|x2−1|−2
2x2−5=|x2−1| ∨ |x2−1|=−2+3−2x2
|x2−1|=2x2−5 ∨ |x2−1|=1−2x2
dalej podobnie jak na początku, 2x2−5=t, 1−2x2=u
|x2−1|=t ∨ |x2−1|=u
x2−1=t ∨ x2−1=−t ∨ x2−1=u ∨ x2−1=−u
wracasz do iksa
rozwiązujesz 4 równania kwadratowe
wychodzi ci zbiór (podejrzanych) rozwiązań równania wyjściowego czyli
|2x2−3| = |x2−1|+2
wstawiasz za x kolejno każdą z liczb ze zbioru rozwiązań podejrzanych
do równania |2x2−3| = |x2−1|+2
tylko ten x który po wstawieniu do równania
|2x2−3| = |x2−1|+2
daje równość prawdziwą, jest rozwiązaniem równania
|2x2−3| = |x2−1|+2
16 gru 20:25
Mila:

Graficznie:
f(x)=|2x
2−3|
g(x)=|x
2−1|+2
szkicuję wykresy ( są proste do narysowania)
Z obserwacji: 3 rozwiązania
x=0 lub x=2 lub x=−2 sprawdzam równanie
|2x
2−3|−|x
2−1|=2
x=0
L=|−3|−|−1|=3−1=2=P
x=−2
L=|2*4−3|−|4−1|=|5|−|3|=2=P
x=2 L=P
odp.
x∊{0,−2,2}
16 gru 20:29
dobra wartość: wartość nadal nie wie co tu się dzieje ale najważniejsze sa dobre wyniki bo za nie dają punkty
17 gru 10:11
Mila:
To masz problem, spróbuj analizować i zadawać pytania.
Dobrego wyniku na testach nie uzyskasz, jeśli nie rozwiążesz.
A to może zadanie zamknięte było?
17 gru 17:04