matematykaszkolna.pl
różniczkowe Benny: x''+x=2sint−2e−t Rozwiązanie równania jednorodnego to x=Acost+Bsint. Nie mam pomysłu jakim sposobem mam znaleźć całkę ogólną.
16 gru 16:18
jc: Podstaw K e−t + L t sin t + M t cos t i dobierz K, L, M. Tak uzyskasz rozwiązanie szczególne. Możesz też zastosować ogólną metodę (uzmiennianie stałych).
16 gru 16:24
Benny: Czemu akurat takie podstawienie?
16 gru 16:26
jc: Bo sin t jest rozwiązaniem równania jednorodnego. Podstaw najpierw e−t i zobaczysz, o co chodzi.
16 gru 16:54
Benny: No widzę, że 2e−t=sint, więc trochę słabo
16 gru 16:58
jc: (e−t)'' + e−t = 2 e−t (t cos t)'' + t cos t = (cos t − t sin t)' + t cos t = − 2 sin t Jednym z rozwiązań jest więc y = − t cos t − e−t. Ogólne rozwiązanie uzyskujemy dodając ogólne rozwiązanie równania jednorodnego. y = A cos t + B sin t − t cos t − e−t
16 gru 21:12
Benny: Ok, ale czy jest jakaś ogólna metoda rozwiązywania czy akurat jak uda się odgadnąć?
16 gru 21:33
jc: Są ogólne metody: uzmiennianie stałych oraz metoda operatorowa. Możesz jeszcze inaczej. Rozwiązać zadanie dla sin kt, k≠1, a potem znaleźć granicę k=1.
16 gru 21:39
Mariusz: Lepiej uzmiennić stałe Rozwiązujesz wtedy układ równań x1(t)C1'(t)+x2(t)C2'(t)=0 x1'(t)C1'(t)+x2'(t)C2'(t)=f(t) Całka szczególna będzie postaci xs=C1(t)x1(t)+C2(t)x2(t) x1(t) oraz x2(t) to liniowo niezależne całki równania jednorodnego Całka ogólna równania niejednorodnego to suma całki ogólnej równania jednorodnego i całki szczególnej równania niejednorodnego
16 gru 21:45
Mariusz: Czy ja wiem czy operatorowa jest ogólna Wg mnie jest tylko nieco wygodniejsza niż przewidywanie ale ma podobne zastosowanie
16 gru 21:47
jc: Mariusz, myślę, że uzmiennianie stałych jest ogólniejsze (współczynniki równania nie muszą być stałymi, nie wiem, jak sobie z tym radzi metoda operatorowa).
16 gru 21:59
Mariusz: Dlatego napisałem że metoda operatorowa ma podobne zastosowanie co metoda przewidywania tylko jest wygodniejsza w użyciu ∫0f'(t)e−stdt=f(t)e−st|0+s∫0f(t)e−stdt Aby metoda operatorowa miała sens to
 f(t) 
limt→

= 0
 est 
16 gru 22:10
jc: No tak, z takim rówaniem byłby problem: x'' + x = (4t2+3)et2
16 gru 22:38