różniczkowe
Benny: x''+x=2sint−2e−t
Rozwiązanie równania jednorodnego to x=Acost+Bsint. Nie mam pomysłu jakim sposobem mam znaleźć
całkę ogólną.
16 gru 16:18
jc: Podstaw K e−t + L t sin t + M t cos t i dobierz K, L, M.
Tak uzyskasz rozwiązanie szczególne.
Możesz też zastosować ogólną metodę (uzmiennianie stałych).
16 gru 16:24
Benny: Czemu akurat takie podstawienie?
16 gru 16:26
jc: Bo sin t jest rozwiązaniem równania jednorodnego. Podstaw najpierw e−t i zobaczysz,
o co chodzi.
16 gru 16:54
Benny: No widzę, że 2e−t=sint, więc trochę słabo
16 gru 16:58
jc:
(e−t)'' + e−t = 2 e−t
(t cos t)'' + t cos t = (cos t − t sin t)' + t cos t = − 2 sin t
Jednym z rozwiązań jest więc y = − t cos t − e−t.
Ogólne rozwiązanie uzyskujemy dodając ogólne rozwiązanie równania jednorodnego.
y = A cos t + B sin t − t cos t − e−t
16 gru 21:12
Benny: Ok, ale czy jest jakaś ogólna metoda rozwiązywania czy akurat jak uda się odgadnąć?
16 gru 21:33
jc:
Są ogólne metody: uzmiennianie stałych oraz metoda operatorowa.
Możesz jeszcze inaczej. Rozwiązać zadanie dla sin kt, k≠1, a potem znaleźć granicę k=1.
16 gru 21:39
Mariusz:
Lepiej uzmiennić stałe
Rozwiązujesz wtedy układ równań
x1(t)C1'(t)+x2(t)C2'(t)=0
x1'(t)C1'(t)+x2'(t)C2'(t)=f(t)
Całka szczególna będzie postaci
xs=C1(t)x1(t)+C2(t)x2(t)
x1(t) oraz x2(t) to liniowo niezależne całki równania jednorodnego
Całka ogólna równania niejednorodnego to suma całki ogólnej równania jednorodnego
i całki szczególnej równania niejednorodnego
16 gru 21:45
Mariusz:
Czy ja wiem czy operatorowa jest ogólna
Wg mnie jest tylko nieco wygodniejsza niż przewidywanie ale ma podobne zastosowanie
16 gru 21:47
jc: Mariusz, myślę, że uzmiennianie stałych jest ogólniejsze
(współczynniki równania nie muszą być stałymi, nie wiem, jak sobie z tym radzi metoda
operatorowa).
16 gru 21:59
Mariusz:
Dlatego napisałem że metoda operatorowa ma podobne zastosowanie co
metoda przewidywania tylko jest wygodniejsza w użyciu
∫
0∞f'(t)e
−stdt=f(t)e
−st|
0∞+s∫
0∞f(t)e
−stdt
Aby metoda operatorowa miała sens to
16 gru 22:10
jc: No tak, z takim rówaniem byłby problem:
x'' + x = (4t2+3)et2
16 gru 22:38