równanie z parametrem
pytanie: | | x−1 | | x+2 | |
Dane jest równanie |
| − |
| =m z niewiadomą x. Wyznacz wszystkie wartości |
| | x−2 | | x+1 | |
parametru m
dla których równanie ma jedno rozwiązanie
16 gru 16:10
pytanie: sprowadzam do wspólnego mianownika,
rozpatruje licznik = 0 i zwykłe równanie kwadratowe z parametrem ?
16 gru 16:35
Mila:
x≠2 i x≠−1
| (x−1)*(x+1)−(x+2)*(x−2) | |
| =m |
| (x−2)*(x+1) | |
m=0 brak rozwiązań.
mx
2−mx−2m=3
mx
2−mx−2m−3=0
Δ=0 i m≠0
licz
wynik:
16 gru 16:44
pytanie: Milo, mój pomysł był aż tak tragiczny ?
16 gru 16:50
Mila:
Był dobry. Nie czytałam wcześniej Twojego komentarza z 16:35.
16 gru 17:02
pytanie: Dziękuję, a jesteś wstanie mi pomóc, bo nie wiem jak zabrać się do zadania typu
|x−4|+|2−x|=m
Nie wiem z której strony to ugryźć
16 gru 17:04
pytanie: Mam wykazać, że x ma dokładnie dwa różne rozwiązania dodatnie
16 gru 17:04
Mila:
Chyba inne jest polecenie.
16 gru 17:09
===:
najtrudniej jest dokładnie wpisać treść zadania
16 gru 17:11
pytanie: Wróć, wyznacz wszystkie wartości m , dla których równanie z x ma dokładnie dwa różne
rozwiązania dodatnie
16 gru 17:12
pytanie: Przepraszam najmocniej
16 gru 17:12
Mila:

|x−4|+|2−x|=m⇔
|x−4|+|x−2|=m
f(x)=|x−4|+|x−2|
1)
x<2
f(x)=−x+4−x+2⇔f(x)=−2x+6
2)
x∊<2,4)
f(x)=−x+4+x−2 ⇔f(x)=2
3)
x≥4
f(x)=2x−6
Wykres w następnym wpisie
16 gru 17:20
Mila:

f(0)=6
|x−4|+|2−x|=m
1) m<2 brak rozwiązań
2) m=2 nieskończenie wiele rozwiązań
3)
m∊(2,6) ma dwa różne rozw. dodatnie
4)m>6 ... napisz sama w razie potrzeby
16 gru 17:25