matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozłożyć na rzeczywiste ułamki proste
oiujk:
mam coś takiego do rozłożenia
3x
2
+x +3
x
3
+x +10
16 gru 15:45
Mila:
p(x)=x
3
+x+10 p(−2)= (−8)−2+10=0 Schemat Hornera x=−2 1 0 1 10 1 −2 5 0 x
3
+x+10=(x+2)*(x
2
−2x+5), Δ<0
3x
2
+x+3
A
Bx+C
=
+
(x+2)*(x
2
−2x+5)
x+2
(x
2
−2x+5)
A*(x
2
−2x+5)+(x+2)*(Bx+C)
P=
po wymnożeniu i uporządkowaniu w liczniku
(x+2)*(x
2
−2x+5)
3x
2
+x+3= x
2
*(A+B)+x*(−2A+2B+C)+5A+2C porównanie wsp. A+B=3 −2A+2B+C=1 5A+2C=3 −−−−−−−−− B=3−A −2*A+2*(3−A)+C=1 i 5A+2C=3⇔ −−−−− −4A+C=−5 /*(−2)⇔8A−2C=10 5A+2C=3 =====+ 13A=13⇔A=1, B=2 , 2C=3−5 C=−1 ===
A=1,B=2, C=−1
16 gru 18:21
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick