matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podać interpretację geometryczną
oiujk:
Mam podać interpretację geometryczną (Z∊C: Re
1
z−2i
>1) z − sprzężenie
16 gru 15:40
Mila:
z=x+iy, x,y∊R
1
1
x+i(y+2)
x+i(y+2)
w=
=
*
=
x−iy−2i
x−i*(y+2)
x+i(y+2)
x
2
+(y+2)
2
x
Re(w)=
x
2
+(y+2)
2
x
>1
x
2
+(y+2)
2
x>x
2
+(y+2)
2
⇔ x
2
−x+(y+2)
2
<0
1
1
(x−
)
2
−
+(y+2)
2
<0
2
4
1
1
1
1
(x−
)
2
+(y+2)
2
<(
)
2
wnętrze koła , S=(
,−2), r=
2
2
2
2
z≠−2i
16 gru 17:00
Mila:
16 gru 19:29