Pierwiastki liczby zespolone
Kamil: Znaleść wszystkie wartości pierwiastka 4√−2−2i. ( liczby zespolone ). W0 wychodzi mi
64*(cos5/16 +isin5/16). czy to prawidlowy wynik i czy mozna zostawic w takiej postaci ?
16 gru 13:31
Jerzy:
Skąd masz 64 ?
Skąd masz kąt 5/16 ?
16 gru 13:48
Kamil: moduł z =
√8
cos fi=−
√2/2
sin fi=−
√2/2
fi = 5/4 PI
W
0 =
√2*(cos5/16 +isin5/16).
W
1=
√2*(cos13/16 +isin13/16).
W
2=
√2*(cos13/16 +isin13/16).
W
3=
√2*(cos29/16 +isin29/16).
Czy dobrze mi to wyszlo i czy mozna zostawi w takiej postaci ?
16 gru 13:50
Kamil: z tego wzoru
zk=n√|z|(cos(α+2kπ/n)+i⋅sin(α+2kπ/n))
16 gru 13:53
Jerzy:
A jak policzyłeś 4√IzI ?
16 gru 13:56