matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o pomoc z wykresem funkcji
Olka :
Sporządź wykres funkcji f(x)=
|2x−4|−|x+1|
|x−1|
13 sty 14:58
M:
30 kwi 19:31
Podstawy Geometrii:
D=ℛ\{1} 2x−4=0 x=2 x+1=0 x=−1 x−1=0 x=1 ∉D
|2x−4|−|x+1|
f(x)=
|x−1|
1) x∊(−
∞
−1)
4−2x−(−x−1)
f(x)=
1−x
−x+5
f(x)=
1−x
4
f(x)=1−
x−1
2) x∊[−1,1)
4−2x−x−1
f(x)=
1−x
−3x+3
f(x)=
1−x
f(x)=3(1−x}{1−x} f(x)=3 3) x∊(1,
∞
)
2x−4−x−1
f(x)=
x−1
x−5
f(x)=
x−1
4
f(x)=1−
x−1
30 kwi 21:25
kalkulator:
Od zamieszczenia posta do pojawienia sie odpowiedzi upłynęło 15 lat, 3 miesiące i 17 dni.
1 maj 09:22