Pilne zadanka
sevej: Funckję wymierną x2/(kreska ułamkowa)x3 + x2 − 4x −4 rozłożyć na rzeczywiste ułamki proste
Obliczyć (√3− i)32 wynik podać w postaci algebraicznej
Pomocy bo kompletnie tego nie ogarniam
15 gru 19:21
Jack:
zad 2. Mozna np. 2 sposobami
1)
zauwazmy, ze (
√3−i)
3 = − 8i
(
√3−i)
32 = ((
√3−i)
3)
10 * (
√3−i)
2 =
= (−8i)
10 * (3 − 2
√3i + i
2) = 8
10 * i
10 * (3 − 2
√3i − 1) =
= 2
30 * (i
2)
5 * (2 − 2
√3i) = 2
30 * (−1)
5 * 2(1−
√3i) =
= 2
30 * (−1) * 2(1−
√3i) = −2
31(1−
√3i)
2) zrobimy to wzorem de Moivre'a
z =
√3 − i
|z| =
√3 + 1 = 2
| | 11 | | 11 | |
z32 = |z|32(cos 32* |
| π + i sin 32* |
| π) = |
| | 6 | | 6 | |
| | 4 | | 4 | |
= 232(cos 58 |
| π + isin 58 |
| π) = |
| | 6 | | 6 | |
| | 4 | | 4 | |
= 232(cos |
| π + isin |
| π) = |
| | 6 | | 6 | |
| | 2 | | 2 | |
= 232(cos |
| π + isin |
| π) = |
| | 3 | | 3 | |
= 2
31 (i
√3−1) = − 2
31(1 − i
√3)
15 gru 21:44
Jack:
zad 1.
| x2 | | x2 | | x2 | |
| = |
| = |
| = |
| x3+x2−4x−4 | | x2(x+1) − 4(x+1) | | (x2−4)(x+1) | |
| | x2 | | A | | B | | C | |
= |
| = |
| + |
| + |
| |
| | (x−2)(x+2)(x+1) | | x−2 | | x+2 | | x+1 | |
zatem rownanie
| x2 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| / * (x+1)(x−2)(x+2) |
| (x−2)(x+2)(x+1) | | x−2 | | x+2 | | x+1 | |
x
2 = A(x+1)(x+2) + B(x+1)(x−2) + C(x−2)(x+2)
Najpierw "wyzerujmy" A i B, zeby od razy otrzymac C podstawiajac za iksa −1.
wtedy
(−1)
2 = A*0*(1) + B(0)(−3) + C(−3)(1)
Teraz podstawmy za iksa 2.
2
2 = A(3)(4) + B(3)(0) + C(0)(4)
teraz za iksa −2.
(−2)
2 = A(−1)(0) + B(−1)(−4) + C(−4)(0)
4 = 4B −−−> B = 1
zatem
| x2 | | | | 1 | | | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (x−2)(x+2)(x+1) | | x−2 | | x+2 | | x+1 | |
15 gru 21:53
sevej: Dzięki bardzo. Mam jeszcze pare zadań mogę zawsze podesłać
15 gru 23:47