matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
chris:
x
2
2x
1
−1
=
+2
rozwiąż równanie pilne.
5
3
3
2
13 sty 14:02
Ergo:
x
5
2x
5
−
=
+
5
3
3
2
x
2x+5
5
=
+
5
3
2
x
4x+10
15
=
+
5
6
6
x
4x+25
=
5
6
na krzyz 6x=5(4x+25) 6x=20x+125 −14x=125
−125
x=
14
hmm ... mam nadzieje ze dobrze
13 sty 14:31