Prawdopodobieństwo
Asia96: schemat Bernoullego. Rzucamy 3x symetryczną monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo
zdarzenia A polegającego na tym, że co najmniej dwukrotnie wyrzucimy orła ?
Jak to rozwiązać schematem Bernoullego ?
15 gru 16:04
Mila:
| | 1 | |
p= |
| − prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie |
| | 2 | |
| | 1 | |
q= |
| − prawdopodobieństwo porażki w pojedynczej próbie |
| | 2 | |
n=3 liczba prób
| | | | 1 | | 1 | | | | 1 | | 1 | |
P3(k=2 lub k=3)= | *( |
| )2*( |
| )1+ | *( |
| )3*( |
| )0= |
| | | 2 | | 2 | | | 2 | | 2 | |
15 gru 18:36