Na okregu opisano trapez prostokatny
KASIK: Na okregu opisano trapez prostokatny ,ktorego dlugosci ramion sa rowne 24 cm i 25 cm .Oblicz :
a) dlugosc podstaw trapezu
b) pole trapezu
c) dlugosc przekatnych trapezu
d) stosunek pola trapezu do pola kola .
13 sty 13:27
dona:

a) z warunku opisania trapezu na kole:
a+b= 24 +25= 49 i h= 24
z tw. Pitagorasa w ΔBEC : (a−b)
2 = 25
2− 24
2= 49
to: a−b = 7
i a+b= 49
−−−−−−−−−
2a = 56 => a= 28 to b= 21
| | a+b | |
b) P= |
| *h=........ dokończ
|
| | 2 | |
c) z Δ prostokątnego BAD : IBDI
= h
2 +a
2 ..... dokończ
z Δ prostokaątnego AEC : IACI
2 = h
2 +b
2..... dokończ
d) P
k = πr
2 , 2r= h= 24 => r= 12
13 sty 15:10