matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matma
robik:
1+x
x−1
2−
=
rozwiąż równania
4
3
13 sty 12:11
Godzio:
1+x
x−1
2−
=
4
3
8−1−x
x−1
=
4
3
7−x
x−1
=
4
3
3(7−x) = 4(x−1) 21 − 3x = 4x − 4 25 = 7x
25
4
x=
= 3
7
7
13 sty 12:40