Czy dobrze obliczone prawdopodobieństwo ?
Asia96: Kulę wyciągamy albo z urny pierwszej, zawierającej 2 kule białe i 8 czarnych, albo z
urny drugiej, zawierającej 6 kul białych i 4 czarne. Jeżeli wybraliśmy kulę białą z
pierwszej urny, to rzucamy sześcienną kostką do gry. Jeżeli wybraliśmy kulę czarną z
pierwszej urny, to rzucamy sześcienną kostką na której nie ma 6 oczek, a na dwóch
ścianach jest po jednym oczku. Jeżeli wybraliśmy kulę białą z drugiej urny, to rzucamy kostką
czworościenną na której ścianach są oczka 1,2,3,4. Jeżeli wybraliśmy kulę czarną z
drugiej urny, to rzucamy kostką czworościenną na której ścianach są oczka 1,2,3,5.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że na dolnej ścianie kostki wypadnie nieparzysta liczba oczek?
ja to bym rozwiązała tak, dobrze? :
1/2*2/10*(1/6+1/6+1/6)+1/2*8/10*(1/6+1/6+1/6+1/6)+1/2*6/10*(1/4+1/4)+1/2*4/10*(1/4+1/4+1/4)=
1/2*2/10*3/6+1/2*8/10*4/6+1/2*6/10*2/4+1/2*4/10*3/4=
6/120+32/120+12/80+12/80=
38/120+48/80=
76/240+144/240=
220/240=0,91
14 gru 18:31