| x3+6x−3 | 5x−1 | |||
f(x)= | =1+ | |||
| (x−1)(x2+x+2) | (x−1)(x2+x+2) |
| 5x−1 | A | Bx+C | |||
= | + | ||||
| (x−1)(x2+x+2) | x−1 | x2+x+2 |
| ⎧ | A+B=0 | |
| ⎨ | A+C−B=5 | |
| ⎩ | 2A−C=−1 |
| ⎧ | 2A+C=5 | |
| ⎩ | 2A−C=−1 |
| 1 | −x+3 | |||
f(x)=1+ | + | |||
| x−1 | x2+x+2 |
| x | ||
f(x)=logx | +√x3−2x2−5x+6 | |
| 4−x |
| x | ||
x>0 i x≠1 i | >0 i x≠4 i x3−2x2−5x+6≥0 | |
| 4−x |
| x | |
>0 x(4−x)>0 x(x−4)<0 ⇒x∊(0,4) | |
| 4−x |
| 2x−6 | ||
f(x)= | −2 | |
| 3x+5 |
| 2 | ||
2x−6:3x+5= | ||
| 3 |
| 10 | ||
−2x− | ||
| 3 |
| 28 | ||
− | ||
| 3 |
| 4 | 28 | |||
f(x)=− | − | |||
| 3 | 3(3x+5) |
| −5 | ||
x≠ | ||
| 3 |
| −4 | 28 | −4 | 28 | ||||
− | = | − | |||||
| 3 | 3(3x1+5) | 3 | 3(3x2+5) |
| 1 | 1 | ||
= | |||
| 3x1+5 | 3x2+5 |
| −4 | 28 | |||
y= | − | |||
| 3 | (3(3x+5) |
| 28 | 4 | ||
=−y− | |||
| 3(3x+5) | 3 |
| 1 | −3y−4 | ||
= | |||
| 3x+5 | 28 |
| 28 | ||
3x+5= | ||
| −3y−4 |
| 28 | ||
3x= | −5 | |
| −3y−4 |
| −28 | 5 | |||
x= | − | |||
| 3(3y+4) | 3 |
| −28 | 5 | |||
Funkcja odwrotna y= | − | |||
| 3(3x+4) | 3 |