matematykaszkolna.pl
Do odczytu Benny: (x−1)(x2+x+2)=x3+x2+2x−x2−x−2=x3+x−2 x3+6x−3:x3+x−2=1 −x3−x+2 −−−−−−−−−−−− 5x−1
 x3+6x−3 5x−1 
f(x)=

=1+

 (x−1)(x2+x+2) (x−1)(x2+x+2) 
5x−1 A Bx+C 

=

+

(x−1)(x2+x+2) x−1 x2+x+2 
5x−1=Ax2+Ax+2A+Bx2+Cx−Bx−C
A+B=0 
A+C−B=5
2A−C=−1 
Pierwsze równanie + drugie
2A+C=5 
2A−C=−1
4A=4, A=1, B=−1, C=3
 1 −x+3 
f(x)=1+

+

 x−1 x2+x+2 
14 gru 09:07
Benny:
 x 
f(x)=logx

+x3−2x2−5x+6
 4−x 
 x 
x>0 i x≠1 i

>0 i x≠4 i x3−2x2−5x+6≥0
 4−x 
x 

>0 x(4−x)>0 x(x−4)<0 ⇒x∊(0,4)
4−x 
x3−2x2−5x+6 ma pierwiastek x=1 x3−2x2−5x+6:x−1=x2−x−6 −x3+x2 −−−−−−−−−−−− −x2−5x+6 +x2−x −−−−−−−−− −6x+6 +6x−6 −−−−−−−−−− (x3−2x2−5x+6)=(x−1)(x2−x−6)=(x−1)(x−3)(x+2) (x−1)(x−3)(x+2)≥0 x∊<−2;1>∪<3+) Biorąc część wspólną przedziałów dostajemy Df=(0,1)∪<3;4)
14 gru 09:19
Benny:
 2x−6 
f(x)=

−2
 3x+5 
 2 
2x−6:3x+5=

 3 
 10 
−2x−

 3 
−−−−−−−−−−−−−−−
 28 

 3 
 4 28 
f(x)=−


 3 3(3x+5) 
 −5 
x≠

 3 
Weźmy x1 oraz x2, takie, że f(x1)=f(x2). Czy x1=x2?
−4 28 −4 28 


=


3 3(3x1+5) 3 3(3x2+5) 
1 1 

=

3x1+5 3x2+5 
3x1=3x2 ⇒x1=x2, Funkcja różnowartościowa Wyznaczam funkcję odwrotną
 −4 28 
y=


 3 (3(3x+5) 
28 4 

=−y−

3(3x+5) 3 
1 −3y−4 

=

3x+5 28 
 28 
3x+5=

 −3y−4 
 28 
3x=

−5
 −3y−4 
 −28 5 
x=


 3(3y+4) 3 
 −28 5 
Funkcja odwrotna y=


 3(3x+4) 3 
14 gru 09:35