Korzystając z różniczki oblicz cos0.03
Mania: Korzystając z różniczki oblicz cos0.03
13 sty 09:18
AS:
Dla funkcji rosnącej f(x) mamy f(xo+dx) = f(xo) + f'(xo)*dx
Dla funkcji malejącej f(x) mamy f(xo+dx) = f(xo) − f'(xo)*dx
W naszym przypadku mamy do czynienia z funkcją malejącą
Przyjmuję f(x) = cosx , xo = 0 , dx = 0.03
f'(x) = −sinx f'(0) = 0
f(0+0.03) = 1 − 0*0.03 = 1
Dokładna wartość. cos(0.03) = 0.999999862
Tyle wyszło z moich obliczeń
13 sty 12:14
b.: Dla funkcji malejącej f(x) mamy f(xo+dx) ≈ f(xo) − |f'(xo)|*dx (moduł przy f'(xo))
albo − lepiej − dla dowolnej funkcji różniczkowalnej f mamy:
f(xo+dx) = f(xo) + f'(xo)*dx
(ten znak jest ukryty w pochodnej...)
[stokrotka]
13 sty 15:58
AS:
dzięki za uwagę,już dawno straciłem kontakt z matematyką wyższą.
13 sty 16:46