stężenie roztworu
Jolanta: Ania zrobiła 10% napój pomarańczowy.Wypiła0,5l,dolała 0,5 l wody i otrzymała napój o stężeniu
8,75%
.Ile litrów wody i soku użyla do zrobienia napoju.
Może ktos sprawdzić 0,4l soku i 3,6l wody
13 gru 23:35
Jolanta: : )
14 gru 00:29
Jolanta: 10%x=8,75 %(x+0,5 l)
| 1 | | 875 | |
| x= |
| (x+0,5l) / 10000 |
| 10 | | 10000 | |
1000x−875x=437,5l
125x=437,5l
x=3,5l
3,5+0,5l=4l
U{m
s}{m
r*100%=10%
10m
s=4l
m
s=0,4l
14 gru 00:45
Bogdan:
| | 35 | |
10*x − 10*0,5 + 0 = |
| *x ⇒ x = 4 |
| | 4 | |
14 gru 00:53
Jolanta: to metoda kubełkowa ,tak ?
| | ms | |
czyli były 4 litry napoju 10 % Masę soku liczę jak w zadaniach z chemii |
| *100%=10% nie |
| | 4l | |
bardzo wiem jak to zapisac inaczej
14 gru 01:04