w podstawie masz trójkąt równoboczny spodek wysokości ostrosłupa znajduje się na wysokosci
podstawy
| 1 | ||
w odległości od krawedzi podstawy równej | h podstawy | |
| 3 |
|OE|=7⇔|AE|=3*7=21 i |OF|=10
| a√3 | |
=21 | |
| 2 |
| 42*√3 | ||
a= | =14√3 | |
| 3 |
| 1 | ||
PΔABC= | *14√3*21=147√3 | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
PSOC= | *H*|OC|= | *H*14=7H | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
PSOC= | *|SC|*|OF|=5k | |
| 2 |
| 7H | ||
k= | ||
| 5 |
| 7H | ||
( | )2=142+H2 | |
| 5 |
| 35 | ||
h= | ||
| √6 |
| 1 | 35 | |||
V= | *147√3* | dokończ i posprawdzaj rachunki albo zgodność z odpowiedzią. | ||
| 3 | √6 |
Mila mogłabys zerknąć na moje zadanie ?
Proponuję takie rozwiązanie:
| 10 | c | 140 | 35 | |||||
c = √142 − 102 = 4√6, | = | ⇒ H = | = | |||||
| H | 14 | 4√6 | √6 |
| 1 | 35 | 1715 | ||||
V = | * a * 21 * H = 7 * 7√3 * | = | ||||
| 3 | √2 * √3 | √2 |