matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Piotr:
√
x
2
+4
−2
lim
x→0
=
. Pominę pisanie lim(brak czasu
).
tg
2
3x
x
2
+4−4
x
2
)=
=
(tg3x)
2
(
√
x
2
+4
+2
tg3x
(
*3x)
2
√
x
2
+4
+2
3x
x
1
1
=(
)
2
*
. Wychodzi mi wtedy
a wynik jest
tg3x
(
*3x)
3x
√
x
2
+4
+2
36
1
. Gdzie robię błąd?
12
13 gru 23:17