Elementy geometrii analitycznej
Matglo: Dana jest prosta k: y = –x + 6, która przecina oś OY w punkcie A. Przez punkt
P(2, 4) poprowadzono prostą l, która przecięła oś OY powyżej punktu A. Suma pól dwóch
trójkątów powstałych między prostymi k, l oraz osiami układu współrzędnych jest równa
6. Napisz równanie prostej l.
13 gru 23:16
Bogdan:
| 1 | | 1 | | b − 4 | | 4 | |
| *4*(6 − a) + |
| *2*(b − 6) = 6 ⇒ b = 2a i |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | a − 2 | |
| 2a − 4 | | 4 | |
| = |
| ⇒ a = 4 i b = 8 |
| 2 | | a − 2 | |
| | x | | y | |
Korzystając z postaci odcinkowej prostej otrzymujemy równanie prostej l: |
| + |
| = 1 |
| | a | | b | |
14 gru 00:45