zbadaj różniczkowalność funkcji
Ignacy: Hej, proszę o wskazówki dot. rozwiązania tego zadania:
f(x)= xsin(1/x) dla x≠0, 0 dla x=0.
Chciałem rozwiązać to zadanie licząc pochodną z definicji w punkcie x=0. Czy dobrze myślę?
13 gru 21:57
Adamm: najpierw ciągłość, limx→0 xsin(1/x) = 0 (można sprawdzić tw. o 3 funkcjach)
pochodną liczysz z definicji, tak
13 gru 22:01
Adamm: nie zapomnij powołać się na różniczkowalność funkcji elementarnej
13 gru 22:03
Ignacy: na ciągłość powołuję się zaraz na początku rozwiązywania?
13 gru 22:06
Adamm: cofnij, nie wszystkie funkcje elementarne są różniczkowalne
ale nie zapomnij wspomnieć że xsin(1/x) jest różniczkowalny dla x≠0
13 gru 22:06
Ignacy: i kolejny problem, czy mogę powołać się na tw. 0*ogr=0 przy liczeniu granicy?
13 gru 22:07
Adamm: tak, przy braku ciągłości nie ma mowy o różniczkowalności
teraz jak już o tym mówimy to trzeba też wspomnieć o ciągłości funkcji elementarnych
13 gru 22:07
Adamm: nie rozumiem co znaczy 0*ogr
13 gru 22:08
Ignacy: czyli schemat wgląda tak:
−ciągłość dla x=0
−powołanie się na ciągłość w pozostałych punktach, ze względu na to że przepis dla x≠0 to
złożenie f elementarnych
−policzenie pochodnej z definicji dla x→0
13 gru 22:10
Ignacy: Twierdzenie, że granica iloczynu ciągu zmierzającego do zera i ciągu ograniczonego jest równa 0
13 gru 22:11
Adamm: dla x=0, zamiast x→0, tak
jeszcze policzenie pochodnej dla x≠0, tego już nie musisz robić z definicji, ale musisz
sprawdzić
dziedzinę pochodnej
13 gru 22:12
Adamm: nie wiedziałem że jest takie twierdzenie, ale na pewno jest prawdziwe
skoro takie jest to tak
13 gru 22:13
Ignacy: ok, dziękuję za pomoc
13 gru 22:17
Ignacy: mam jeszcze problem z pochodną, skoro h→0 to jak obliczyć granicę sin(1/h) ?
13 gru 22:25
Adamm: a jaką dokładnie masz tam granicę?
13 gru 22:26
Adamm: sama granica sin(1/h) nie istnieje
13 gru 22:26
Ignacy: lim sin(1/h) h→0
13 gru 22:27
Adamm: no to nie istnieje
13 gru 22:27
Ignacy: licząc pochodną z def mam:
lim (xsin(1/x)−0)/(x−0) x→0
13 gru 22:29
Adamm: znaczy funkcja nie jest różniczkowalna w punkcie x=0
13 gru 22:29
Ignacy: czyli ta f nie jest różniczkowalna? Mógłbyś też to przeliczyć, bo nie podoba mi się ten wynik,
a niestety nie mam odpowiedzi do tych zadać
13 gru 22:29
Adamm: | | xsin(1/x)−0 | |
limx→0 |
| = limx→0 sin(1/x) nie istnieje bo na przykład z prawej strony |
| | x−0 | |
1/x→
∞ a sin(x) nie dąży do niczego przy x→
∞
13 gru 22:33
Ignacy: ok, super, kolejne przykłady już bez wątpliwości są rozniczkowalne, więc ten był pewnie na
wstępie, żeby zmylić. Dziękuję jeszcze raz
13 gru 22:35