Limit dążacy do -1
Orzech: lim x−>−1 1+x(1/3) / 1+x(1/5) Nie mam pojęcia po podstawieniu wychodzi [0/0]? I wtedy
trzeba dalej to docisnąć l'hospitalem?
13 gru 21:37
Adamm: t=x
15
| | 1+t5 | | (1+t)(t4−t3+t2−t+1) | |
limt→−1 |
| = limt→−1 |
| = |
| | 1+t3 | | (1+t)(t2−t+1) | |
| | t4−t3+t2−t+1 | | 5 | |
= limt→−1 |
| = |
| |
| | t2−t+1 | | 3 | |
13 gru 21:41
Orzech: Jeszcze problem z jednym limitem w trakcie mi wyszedł
limit x−>5 ( (x−4)
1/3 −1) /( x−5 )
próbowałem przez mnożenie przez sprzężenie ale nic nie wychodzi
13 gru 21:41
Adamm: kto ci powiedział że wszystko trzeba robić Hospitalem?
wy jesteście jakąś sektą?
13 gru 21:43
Adamm: t=
3√x−4→1
| | t−1 | | 1 | | 1 | |
limt→1 |
| = limt→1 |
| = |
| |
| | t3−1 | | t2+t+1 | | 3 | |
13 gru 21:47
Orzech: No właściwie to teraz patrze że klapki na oczach mialem, zapomniałem zupełnie o innych
sposobach

Dzięki wielkie
13 gru 21:50
Adamm: nie ma za co, miło było pomóc
13 gru 21:51
Adamm: przy podstawieniu w poście 21:41 napisałem t=x15, poprawnie byłoby t15=x
13 gru 22:11