sin^6x+cos^6x+3sin^2x*cos^2x=1
Andrzej : sin6x+cos6x+3sin2x*cos2x=1
mógłby ktoś wytłumaczyć po kolei jak to zrobić?
13 gru 20:57
52: Polecenie ?
13 gru 20:58
Adamm: skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
sin2x+cos2x=1
cos2x=1−sin2x
13 gru 21:00
Andrzej : mam udowodnić tożsamość
13 gru 21:00
Adamm: sin6x+(1−sin2)3+3sin2x(1−sin2x)=1
sin6x+1−3sin2x+3sin4x−sin6x+3sin2x−3sin4x=1
1=1
równanie tożsamościowe
13 gru 21:01
Andrzej : ok, już rozumiem. Dzięki wielkie
13 gru 21:04
Mariusz:
sin6(x)+cos6(x)+3sin2(x)cos2(x)=1
sin6(x)+cos6(x)+3sin2(x)cos2(x)(sin2(x)+cos2(x))=1
sin6(x)+3sin4(x)cos2(x)+3sin2(x)cos4(x)+cos6(x)=1
(sin2(x)+cos2(x))3=1
1=1
15 gru 11:12