matematykaszkolna.pl
geo PrzyszlyMakler: Dlugosci boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg geomtryczny. Oblicz sinus jednego z kątów ostrych tego trójkąta. Ogółem zadanie jest proste, tylko w odpowiedzi jest jedna odpowiedź. Moje pytanie to− dlaczego w tym zadaniu nie rozpatrujemy dwóch przypadków?
13 gru 20:48
PrzyszlyMakler: f5
13 gru 21:54
Adamm: masz na myśli że podany jest sinus jedynie jednego kąta? może dlatego że drugi można łatwo wyznaczyć, a w poleceniu napisane jest "jednego z kątów"
13 gru 21:57
PrzyszlyMakler: A jak można łatwo wyznaczyć drugi mając jeden z nich?
13 gru 22:37
Adamm: mamy sinα, α jest ostry sin(90−α)=cosα czyli wystarczy policzyć 1−sin2α
13 gru 22:40
PrzyszlyMakler: Adamm, powiedziałbyś coś o sobie? Wybacz za ciekawość, ale to tak imponujące i fascynujące, że rozwalasz te wszystkie całki itd jak pomyślę, że jesteś młodszy ode mnie to po prostu.. Kiedy zacząłeś się uczyć "ponad" to co było na lekcjach? Może Twój tata jest nauczycielem i chciał Cię uczyć? Jaki był tego początek i na co byś chciał iść? Narodowy Matematyk Polski? PS. Co do Twojego objaśnienia to czaję już, i w sumie to było prostu i dziękuję.
13 gru 22:51
Adamm: mój ojciec jest nauczycielem ale mnie nigdy nie uczył matematyki zawsze interesowała mnie matematyka ale dopiero w liceum zacząłem się tak naprawdę jej uczyć
13 gru 22:56