pochodna
edd: wyznacz wszystkie wartosci parametru k dla których funkcja f(x)= −2x
3+kx+7 jest malejaca w
cale swojej dziedzinie
f(x) bedzie majlejaca w R jesli f'(x) < 0 dla x ∊ R
f'(x)= −6x
2+k
−6x
2+k < 0
ramiona skierowane w dół wiec zeby cała była mniejsza od zera to Δ<0

wtedy k
2 < 0
k<0 dobrze?
13 gru 20:39
Adamm: może być równa zeru w punkcie, więc Δ≤0
13 gru 20:41
Adamm: zresztą, z k2<0 nie wynika k<0, to jest sprzeczność
k2≤0 więc k=0
13 gru 20:42
edd: No wlasnie zastanawialem sie czemu w odp jest k≤0
ale wtedy dla k=0 f(x) bedzie stała, nierosnąca? a miala byc malejaca, troche tego nierozumiem
13 gru 20:45
Adamm: Δ=24k
24k≤0
k≤0
13 gru 20:47