eksterma funkcji
Róza: f(x,y)x2 + 2y2 − xy − 2x + y − 5
eksterma funkcji
13 sty 09:11
AS:
Ekstrema funkcji wielu zmienmych
Dana jest funkcja z = f(x,y)
Warunek konieczny ekstremum w punkcie P(xo,yo)
f ’x (xo,yo) = 0 i f ’y (xo,yo) = 0
Warunek wystarczający
1. f’x(xo,yo) = 0 i f’y(xo,yo) = 0
2. W(xo,yo) = f ’xx(xo,yo)*f ’yy(xo,yo) – [f ’xy(xo,yo)]2 > 0
przy czym
gdy f ’xx(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) maksimum lokalne
gdy f ’xx(xo,yo) > 0 w punkcie (xo,yo) minimum lokalne
Jeśli W(xo,yo) = 0 przypadek wątpliwy,badać osobno
Jeśli W(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) brak ekstremum
f'x = 2*x − y − 2 = 0
f'y = 4*y − x + 1 = 0 Rozwiązaniem układu : x = 1 , y = 0, Jest to warunek konieczny
f'xx = 2 f'yy = 4 f'xy = −1
W(1,0) = 2*4 − (−1)2 = 7 > 0 ekstremum występuje bo W(1,0) > 0
Ponieważ f'xx = 2 > 0 występuje minimum w (1,0)
Wartość ekstremalna
f(1,0) = 12 + 2*02 − 1*0 − 2*1 + 0 − 5 = −6
Punkt ekstremalny: M(1,0,−6)
13 sty 09:59