podstawy - pierwiastki
locky:
3
√6 /
√3 <===== w jaki sposób skracamy ze sobą pierwiastki? U góry zostałoby 3 * 2, a na
dole 1?
√6 −
√2 <===== chciałem się upewnić: nie wolno tego zwyczajnie odjąć (zostałby pierwiastek
z 4)?
√50 * 4 − 5 * 2 <===== nie wolno nam wyciągać pojedynczych liczb przed pierwiastek, dopóki
pod pierwiastkiem mamy jeszcze odejmowanie?
Z góry dziękuję
(wiem, że banały)
13 gru 20:18
locky: (proszę wybaczyć za rysunek)
13 gru 20:18
Jerzy:
| √6 | |
a) 3* |
| = 3*√6/3 = 3√2 |
| √3 | |
13 gru 20:20
Jerzy:
b) nie wolno.
13 gru 20:20
Jerzy:
można , ale w innym przypadku, np.: √25*8 − 25*3 = √25(8−3) = 5√5
13 gru 20:22
13 gru 20:22
locky: O to mi chodziło
Dziękuję bardzo!
13 gru 20:23
Jerzy:
Każdy sposób dobry ...byle prawidłowy
13 gru 20:23