matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbieżność szeregu
D:
1
Zbadać zbieżność (cos
)
n
3
. Proszę o podpowiedź
n
13 gru 19:55
g:
1
ln(a
n
) = ln(cos
)*n
3
n
dalej trochę na skróty
1
1
cos
→ 1 −
(pierwsze wyrazy rozwinięcia w szereg)
n
2n
2
1
1
ln(1 −
) → −
2n
2
2n
2
1
n
−
*n
3
= −
→ −
∞
2n
2
2
a
n
→ e
−
∞
= 0
13 gru 21:20