1 | x2 | |||
∫x*ln(x+1) dx= | u=ln(x+1) u'= | , v'=x v= | | = | ||
x+1 | 2 |
x2*ln(x+1) | x2 | |||
−∫ | dx (tu dziele licznik przez mianownik)= | |||
2 | 2(x+1) |
x2*ln(x+1) | 1 | 1 | −x | |||||
= | − | ∫xdx + | ∫ | dx = | ||||
2 | 2 | 2 | x+1 |
x2*ln(x+1) | x2 | 1 | 1 | |||||
= | − | − | [∫dx − ∫ | dx] = | ||||
2 | 4 | 2 | x+1 |
x2*ln(x+1) | x2 | x | 1 | |||||
= | − | − | + | ln|x+1| + C | ||||
2 | 4 | 2 | 2 |
1 | x | ||
∫ | dx powinno być w 3 linijce | ||
2 | x+1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |