Silnia
Magda: Witam.
Chciałabym dowiedzieć się jak upraszczać nast wyrażenia
a.) (n+2)!n!
b.) n!+(n+1)!(n−1)!
c.) (2n)! + (2n−1)! + (2n−2)!
Chciałabym zrozumieć jak się takie coś skraca..wiem że w pierwszym będzie coś w stylu
(n+1)(n+2)n! ale nie mam pojęcia skąd się to bierze. Proszę o pomoc!
13 sty 07:30
@: wystarczy wiedzieć że silnia to iloraz(mnożenie) kolejnych liczb tzn np
1*2*3*4*5*6*7*8*9=9! czyli
(n+2)! można przedstawić za pomocą
n!*(n+1)(n+2) i już w podpunkcie a ci się skróci w b tak samo z tym że trzeba wyciągnoć przed
nawias n! a c sam wymyśl ale podobnie jak w b
http://tnij.org/fe8m
13 sty 08:26
Cedro: a) (n+2)!n! = n!*(n+1)*(n+2)n!= (n+1)*(n+2) = n2 + 2n + n + 2 = n2 + 3n + 2
b) n!+(n+1)!(n−1)!= (n−1)!*n+(n+1)!(n−1)!= 2n + 1
c) (2n)! + (2n−1)! + (2n−2)! = (2n−2)!*(2n−1)*(2n) + (2n−1)! + (2n−2)! = (2n−2)! * [(2n−1)*(2n)
+ (2n−1)] = (2n−2)! * [ 4n2 +−2n + 2n −1 ] = (2n−2)! * [4n2−1]
13 sty 08:40
dott: mam problem, moge prosic o pomoc?
∑ 7 gdzie i=−10, n=10. jak to rozpisac?
18 paź 22:08
dott: i jeszcze jedno, wiem co to jest silnia ale..
18 paź 22:10