Ile jest naturalnych sześciocyfrowych liczb
notforyou: Oblicz, ile jest liczb naturalnych sześciocyfrowych, w zapisie których występuje dokładnie trzy
razy cyfra 0 i dokładnie raz występuje cyfra 5.
Wytłumaczy mi ktoś dlaczego nie mogę zrobić tego w taki sposób: Najpierw wybieram miejsce dla
Piątki więc 6, następnie miejsca dla zer więc kombinacja 3 z 5 (wynik 10) i później dwie
pozostałe dowolne cyfry różne od 0 i 5, więc 82, co daje mi 6*10*64=3840.
Jest to zadanie z matury i w CKE jest odpowiedź 1920, bo najpierw wybierają miejsca dla zera,
następnie 3 możliwości zostaje Piątce i później to samo.
13 gru 19:00
Jerzy:
| | | | | |
1) Na początku jedna z 8 ( oprócz 0 i 5 ) = 8* | * | *8*8 |
| | | |
| | | |
2) Na początku 5 = | *8*8*8*8 |
| | |
13 gru 19:07
Adamm: Jerzy, coś pokręciłeś
13 gru 19:08
Jerzy:
| | | | | |
1) 8* | * | *8 .... oczywiście. |
| | | |
| | | |
2) | *8*8*8 .... oczywiście |
| | |
13 gru 19:09
Adamm: jak ty wybierasz miejsca to jeśli najpierw wybierzesz zera, to potem liczysz miejsca w których
może
być 5 ale jest tam już zero, bezsens
13 gru 19:10
Adamm: mówiłem do notforyou
13 gru 19:10
13 gru 19:12
notforyou: Przecież mówię, że najpierw wybieram miejsce dla piątki więc zajmuje z sześciu jedno, a później
dla zer zostaje mi do zajęcia 5 miejsc więc 3 z pięciu.
Nie wiem czy się do końca rozumiemy
13 gru 19:21
Adamm: rozumiemy się, to ty nie rozumiesz problemu w twoim rozumowaniu
jak zajmiesz np. cyfrę dziesiątek piątką to już zera tam nie stawisz, ty tam zera stawiasz
13 gru 19:26
notforyou: dobra to w takim razie jest do tego zadania poprawne rozumowanie takie które najpierw ustawia
piątkę?
13 gru 19:37
Adamm: sformułowane zostało przez Jerzy
rozpatrujesz przypadek w którym piątka jest na pierwszym miejscu, i drugi w którym nie jest,
liczysz
sumę
13 gru 19:43
Mila:
X000XX
| |
− wybór 3 miejsc na 0 ( nie można na pierwszej pozycji) |
| |
| |
− wybór jednego miejsca na 5 , zostają 2 miejsca, |
| |
tam wybieramy dowolnie ze zbioru {1,2,3,4,6,7,8,9}
13 gru 20:30