zadanie z parametrem
Mary: Hej pomocy! Wytłumaczy ktoś?
Zadanie z parametrem. Jakie równanie ma wartości w zależności od parametru m∊R?
|2−(1/3)x |=m2−1
Z góry dziękuję za pomoc ^^
13 gru 18:55
Jerzy:
Graficznie ... rysujesz f(x) = I 2 − (1/3)xI oraz prostą: y = m2 − 1
i patrzysz jak przecina wykres f(x)
13 gru 18:57
Adamm:
![rysunek](rys/127507.png)
pewnie chodziło o ilość rozwiązań
m
2−1≥−1 dla (m
2−1)∊<−1;0) nie ma rozwiązań
dla (m
2−1)∊{0}∪<2;
∞) mamy jedno rozwiązanie
dla (m
2−1)∊(0;2) mamy dwa rozwiązania
13 gru 18:59
Mary: dzięki wielkie!
13 gru 19:03