trygonometria
ercia123: sprawdź czy prawdziwe są następujące tożsamości, podaj konieczne założenia :
czy założenia tutaj będą 1−cos2α≠0 czyli α≠kπ
13 gru 18:45
zef: Tak, oczywiście k∊C
13 gru 18:49
Jerzy:
| | 2sinαcosα | | 2sinαcosα | | cosαα | |
L = |
| = |
| = |
| = ctgα = P |
| | 1 − cos2α + sin2α | | 2sin2α | | sinα | |
13 gru 18:49
ercia123: dziękuję, mam jeszcze taki przykład i nie mogę sobie z nim poradzić
| | ctgα | |
|
| =cos2α.... nie wiem jak te załozenia wyznaczyć |
| | tg2α+ctgα | |
13 gru 18:52
Jerzy:
pozamieniaj tg i ctg na ilorazy
13 gru 18:53
Adamm: tg2α+ctgα≠0, cos2α≠0, sinα≠0
| 2sinαcosα | | cosα | |
| + |
| ≠0 |
| cos2α−sin2α | | sinα | |
2sin
2αcosα+cos
3α−cosαsin
2α≠0
cosα(2sin
2α+cos
2α−sin
2α)≠0
cosα≠0
13 gru 18:55
ercia123: czyli α≠kπ ⋀ α≠π/2 +kπ ⋀ sinα≠1/2 ⋀ sinα≠−1/2 ?
13 gru 19:08
ercia123: gdzie k∊C
13 gru 19:11
ercia123: ?
13 gru 19:39
ercia123: mógłby ktoś sprawdzić...
13 gru 19:56
ercia123: proszę o pomocccc...to dla mnie bardzo ważnee
13 gru 20:11
13 gru 20:31