matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
edd:
4
wykaż, że dla x > 0 spelniona jest nierownosc x
5
−
x
3
+x>0
3
jak to wykazac z użyciem pochodnej?
13 gru 18:24
Mila:
4
f(x)=x*(x
4
−
x
2
+1)
3
4
2
4
g(x)=(x
4
−
x
2
+1) =(x
2
−
)
2
−
+1=
3
3
9
2
5
=(x
2
−
)
2
+
>0 dla każdego x∊R⇒
3
9
f(x)>0 dla x>0
13 gru 18:32