Prośba o pomoc.
1. Pierwszą część drogi motocyklista jechał z prędkością v1, a drugą z prędkością v2. Oblicz
średnią prędkość motocyklisty w dwóch przypadkach:
a − oba fragmenty drogi miały tę samą długość,
b − obie części drogi zostały przebyte w tym samym czasie.
Wykonać obliczenia przyjmując v1=90 km/h, v2=50 km/h
a) 50km/h+90km/h/2 = 70km/h
Czy dobrze?
b) tutaj nie mam pomysłu. Próbowałam dokonywać różnych przekształceń jednak do niczego to nie
prowadzi.
| s+s | ||
Vśr= | ||
| t1+t2 |
| 2s | 2s | 2 | 2 | |||||||||||
Vsr= | = | = | = | = U{2v1v2}{ | ||||||||||
| s/v1 + s/v2 | s(1/v1+1/v2) | 1/v1+1/v2 |
|